Sosyal medyada paylaştığı deneyimler ve motivasyon konuşmalarıyla dikkat çeken, Sianji Group Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır, büyük bir kitle tarafından ilgiyle takip ediliyor. Tecrübelerini “Zor Değil” isimli kitabında bir araya getiren başarılı iş insanı; yapmaktan keyif aldığı aktiviteleri, motivasyon ve ilham kaynaklarını, kendisine sıklıkla yönetilen soruları MAG Okurlarıyla paylaşıyor.
Kitabınız “Zor Değil” ile başlayacak olursak; bu kitabı yazmaya sizi ne motive etmişti? Okurlarınıza neyi aktarmak istediniz?
Hayatım boyunca hayalimde bir kitap yazmak vardı. Altmış altı yıllık yaşam tecrübelerimi insanlarla paylaşmak için dijital platformlarda yayımladığımız videolara gelen tevveccühler arttınca, benim de motivasyonum artmış oldu. Bu nedenle keyifle aktardığım tüm tecrübelerimi bir kitaba dönüştürüp daha fazla kitleye ulaşmasını hedefledim. Ne mutlu bana ki tam da öyle oldu. Ciddi bir ilgi gören kitabımın tüm gelirlerini Bodrum Sağlık Vakfına bağışlamak da bu mutluluğun büyük bir parçası oldu benim için.
Konuşmalarınızla, paylaşımlarınızla ve yazılarınızla pek çok insana ilham veriyorsunuz. Kendi motivasyonunuzu nasıl koruyorsunuz?
“Akıllı insanlar kendi tecrübelerinden, daha akıllı insanlar başkalarının da tecrübelerinden yararlanır.” demişler. Bu yola çıkmama neden olan da belki bu düşüncedir. Hem iş hem de sosyal yaşamım boyunca çok inişli ve çıkışlı günler yaşadım. Bu yüzden edinmiş olduğum ve hayattaki en pahalı şey olan tecrübeleri insanlarla paylaşırken, herhangi bedel ödemeden bunlardan yararlanmalarını sağlamak ve geri bildirimlerinde bunun için teşekkürler almak beni motive eden tek şey.
Başarılı bir iş insanı olarak sizce başarılı olmanın yolu nereden geçiyor?
Okuyanlar çok iyi bilecektir, “Zor Değil” kitabımda başarıya giden on adımdan detaylı bir şekilde bahsetmiştim. Bana göre başarıya giden ilk adım, adım atmaktır. Adım atmanızı engelleyen tüm sorunları ortadan kaldırarak başaracağınıza dair kendinize inancınız tam olmalı. Tecrübenin ne kadar kıymetli olduğundan bahsetmiştik, tecrübe kazanmak için hayatta bazen kaybetmek gerekir. Buna bazen çevresel etkenler veya yaptığınız hatalar sebep olabilir. Bu yüzden kesinlikle hata yapmaktan korkmamalı ve sürekli denemelisiniz. Tüm bunları yaparken kendinizi geliştirmeye ve daima öğrenmeye çalışmalısınız, çünkü en iyi yatırım kendinize yapacağınız yatırımdır. Nasıl bir hayat yaşamak istediğinize dair hayal kurmak yerine mutlaka hedefler belirleyin ve bu hedeflere varmak için kısa, orta ve uzun vadeli planlar belirleyin. İş hayatında devamlı olarak üretken olamayabiliyoruz, bu yüzden kendiniz için ilham kaynakları belirleyin. Yaşam ilhamlarla doludur. Yorulduğunuzu düşündüğünüzde pes etmek yerine kısa bir mola vermeyi deneyin ve daha sonra hedeflerinizi gerçekleştirmek üzere yolunuza devam edin. Tüm bunları yaparken işinizde daima ileri gitmeyi ve işinizi geliştirmeyi unutmayın.
Sosyal medyada takipçileriniz en çok hangi konuları merak ederek sizden tavsiye almayı diliyor?
Dijital platformlardaki yediden yetmişe tüm takipçilerimin bekledikleri çoğunlukla yaşam motivasyonu ve beşeri ilişkilerdeki dengelerle ilgili. Genç girişimcilerden oluşan yirmi beş ila otuz beş yaş aralığındaki takipçilerimin beklentileri ise tamamen iş hayatında başarı olmanın püf noktaları, krizlerle başa çıkmak ve işlerini geliştirmeyle ile ilgili tavsiyeler oluyor.
Bir gününüz nasıl geçiyor? Yapmaktan keyif aldığınız aktiviteler neler?
Ben yaşamayı çok seven biriyim. Güne sağlıklı bir öğün ile başlamak, egzersiz yapmak; birkaç ayrı arkadaş grubum ile basketbol ve masa tenisi oynamak, yelken grubumuz ile mavi yolculuğa çıkmak, tutkunu olduğum Harley motor grubumuz ile yolculuğa çıkmak beni motive etmekle birlikte zinde de tutuyor. Ayrıca tamamı iş insanlarından oluşan C-Majör İş’ten Sesler Koromuz ile yaptığımız çalışmalar beni çok mutlu ediyor ve yaşama sımsıkı bağlanmamı sağlıyor. Yılda bir veya iki defa gerçekleştirdiğimiz bu konserlerden gelen gelirin tamamını ihtiyaç sahiplerine ve derneklere bağışlıyoruz.