Sağlıklı Bir Ilişkide Kıskançlık Olmalı Mı?

saglikli-bir-iliskide-kiskanclik-olmali-mi?

Kıskançlık… Kimileri için aşkın tuzu biberi, kimileri için ilişkiyi yavaşça içten içe çürüten bir virüs. “Beni hiç kıskanmıyor” cümlesinin ardında bazen “Yeterince sevmiyor mu” kaygısı yatarken, fazla kıskançlık da “Bu bir hapishaneye dönüşüyor” dedirtebilir.

Peki sağlıklı bir ilişkide kıskançlık olmalı mı, yoksa baştan silip atılması gereken toksik bir duygu mu?

İlişkilerde bir handikap: Kıskançlık

Pexels

Aşk, tutkuyla dolu bir oyun alanı. Kalp atışlarınız hızlanır, gözleriniz parıldar ve her şey bir romantik komedi sahnesi gibi hissettirir. Ama sonra, o küçük kıskançlık hissi belirir. Sevgiliniz birine fazla mı gülümsedi? Eski sevgilisinin adını mı andı? Telefonuna gelen mesaj kimden? Derken iç sesiniz devreye girer: “Bu normal mi, yoksa sağlıksız mı?”

Kıskançlık gerçekten aşkın kanıtı mı

Birçoğumuz kıskanılmayı “önemsenmek” ile eşleştiriyoruz. Ama dürüst olalım, bazen kıskanılmak sadece karşı tarafın kendi güvensizlikleriyle savaştığının bir göstergesi. Eğer kıskançlık, sizi olduğunuz gibi kabul etmekten çok, sizi sınırlandırmaya dönüşüyorsa, orada bir durup düşünmek gerek.

Kontrol mü özgürlük mü

Pexels

Sağlıklı kıskançlık diye bir şey var mı? Belki de burada önemli olan şey, kıskançlığın yönü. Birine değer vermek ile onu sahiplenmek aynı şey değil. Sevdiğiniz kişiye karşı hafif bir kıskançlık hissetmek, onun sizin için önemli olduğunu gösterir. Ama kontrolcü tavırlar, sürekli hesap sormak? O işin dozunu kaçırıyor. “O kişiyle neden bu kadar yakınsın?” diye hesap sormak yerine, “Beni bazen güvensiz hissettiren şeyler var” diyebilmek mesele. Yani mesele kıskanmak değil, nasıl dile getirdiğiniz.

Kıskançlık doğal ama bahaneye dönüşmemeli

“Ben kıskanç biriyim” bahanesiyle sevgilinizi kısıtlıyorsanız, burada bir durup düşünmek gerek. Partnerinizin her hareketini incelemek yerine, kendinize neden bu kadar güvensiz hissettiğinizi sorun. Bazen kıskançlık, içimize attığımız şeylerin dışa vurumu olabilir. Açık açık konuşun, ne sizi rahatsız ediyor, neyin değişmesini istiyorsunuz? Sağlıklı ilişkilerde tahmin yürütmek değil, konuşmak makbuldür.

Sağlıklı ilişkilerde kıskançlık dengesi

Pexels

Eğer kıskançlık dozunda ve iletişime açık bir şekilde yaşanıyorsa, bazen ilişkide tutkuyu bile artırabilir. Ama iş yasaklara, hesap sormalara ve güven krizlerine dönüyorsa, orada sağlıktan bahsetmek biraz zor. Partnerinizin hayatına aşırı müdahale mi ediyorsunuz, yoksa onu olduğu gibi kabul mü ediyorsunuz?

Özetle, kıskançlık bazen küçük bir baharat gibi ilişkiye heyecan katar, ama fazla kaçarsa da işin tadını tamamen bozabilir. O yüzden ölçüyü iyi tutturmakta fayda var.

İlginizi çekebilecek bir diğer yazı >>>>> Kısa süreli ayrılıklar ilişkiyi güçlendirir mi?

Kapak: Pexels

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir