Şalgamın Faydaları Ve Yan Etkileri

salgamin-faydalari-ve-yan-etkileri

Şalgamın faydaları herkesin merak ettiği bir konudur. Yemeklerin yanında içecek olarak kullanılan şalgam suyu, damak tadının yanında sağlığa birçok faydası vardır. Şalgam tüketimi metabolizmayı düzenlemeye, kan dolaşımını ve sindirimi iyileştirmeye ve ayrıca iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca kemiklerinizi güçlendirmeye, kardiyovasküler sağlığınızı korumaya, belirli kanser türlerini önlemeye ve hatta bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olurlar.

Şalgam

Şalgam, Brassicaceae familyasına ait yuvarlak, elma büyüklüğünde bir kök sebzedir. Bitki güneş ışığına maruz kaldığında, üst kısmında açık mor bir allık belirir. Kökü ve yaprakları yenilebilir, mutfaklarda kullanılabilir. Şalgamın iç eti morumsu, kırmızımsı veya pembemsi tonlarda olup, genellikle koni şeklindedir. Bu sebzenin yeşillikleri çorbalarda ve yahnilerde kullanılırken kökleri genellikle küp küp doğranır ve salamura yapılır. Genellikle tüm dünyada ılıman bölgelerde yetiştirilirler ve bol miktarda besinsel faydaları için kullanılırlar.

Şalgamın besin değeri

Şalgam, vücudumuzun düzgün çalışmasına yardımcı olan ve hatta bizi farklı zararlı mikropların zararlı etkilerinden koruyan birçok temel besin içerir. Düşük kalorili bir sebzedir, ancak bol miktarda mineral, antioksidan ve diyet lifi içerirler.

Şalgam, anti-oksidan, A vitamini, C vitamini, karotenoidler, ksantin ve lutein içerir. Şalgamın yaprakları, K vitamini ve alfa linolenik asit gibi omega-3 asitleri açısından zengindir. Şalgam sebzesi ayrıca B kompleks vitaminleri, bakır, demir, kalsiyum ve manganez gibi mineraller ve birçok bitkisel besin içerir.

Şalgamın faydaları nelerdir?

Şalgamın besinsel faydalarını öğrendikten sonra, “şalgamın sağlığımız için faydaları nelerdir” sorusunu cevaplayalım. 

  • Kalp sağlığına iyi gelir.

Şalgam bir vazodilatör olan potasyum içerir. Bu durum, ateroskleroz gibi sorunları önlemeye yardımcı olur, ayrıca kalp krizi ve felç riskini azaltır. Bu sebze ayrıca kalpteki fazla kolesterolü gideren ve onu ortadan kaldıran, böylece kalbinizi iyi durumda tutan diyet lifi içerir.

  • Şalgam sindirim sorunlarına iyi gelir.

Şalgam, dışkıya hacim kazandıran ve sindirim sistemimizde hareketini kolaylaştıran yüksek oranda diyet lifi içerir. Böylece dışkı sorunsuz bir şekilde ortadan kaldırılır ve kabızlık, ishal, şişkinlik ve kramp gibi sindirimle ilgili çeşitli sorunları ve diğer mide sorunlarını giderir.

  • Şalgam kanserle savaşmaya yardımcı olur.


Şalgam, C Vitamini, E Vitamini, manganez ve beta-karoten gibi bir dizi antioksidan içerir ve bunların tümü vücudumuzdaki serbest radikallerin zararlı etkilerini önlemeye yardımcı olur.

Turpgillerden bir sebze olan şalgam, kanser önleyici özelliklere sahip sülforafan bileşiğini içerir. Şalgamı beslenmenize dahil ederseniz, melanom, özofagus, prostat ve pankreas kanserleri gibi farklı kanser türlerini önlemeye yardımcı olabilir.

  • Şalgam iltihapla mücadelede yardımcı olur.

Şalgam yaprakları gut, artrit veya kronik ağrı çeken insanlar için faydalıdır. Bunun nedeni, şalgam yapraklarının inflamasyonu ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan omega-3 yağ asitleri ve K vitamini içermesidir. Şalgam, kolondaki basıncı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olarak divertikülit alevlenme olasılığını azaltmaya yardımcı olur.

  • Şalgam kemiklerinize iyi gelir.

İçeriğinde kalsiyum ve potasyumun var olması, şalgamın kemiklerinizi sağlıklı tutmasını sağlar. Şalgam, vücudun bağ dokusu üretimini destekleyen kalsiyum açısından zengindir. Böylece beslenmenize şalgamı dahil etmek eklem hasarını azaltmaya yardımcı olur ve hatta osteoporoz ve romatoid artriti önler.

  • Şalgam metabolizmayı iyileştirir.

Şalgam, vücudumuzun hormonal ve enzimatik süreçlerini düzenlemeye yardımcı olan ve vücudumuzun düzgün çalışmasını sağlayan B vitamini kompleksi içerir.

Organlarımızın düzgün çalışması, hayatta kalmamız ve sağlıklı bir yaşam sürmemiz için gereklidir. İyi bir metabolizma için şalgam yemeye başlamak, vücudumuzun besinlerden aldığı tüm besinleri emmesini ve kullanabilmesini sağlar.

  • Şalgam ciğerleriniz için iyidir ve ayrıca yaygın rahatsızlıkları tedavi eder.

Şalgam, sigaranın kanserojen maddelerinin neden olduğu sigara içenlerde A vitamini eksikliğini gidermeye yardımcı olur. Böylece akciğer iltihabı, amfizem ve diğer akciğer sorunları gibi ciddi durumların önlenmesine yardımcı olur.

Yine düzenli olarak şalgam tüketimi, hemoroid gibi yaygın rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur.

  • Şalgam vücut bağışıklığını güçlendirir.

Şalgam, güçlü bir antioksidan olan ve vücudu yabancı mikropların zararlı etkilerine karşı koruyan C vitamini ve askorbik asit içerir. C vitamini ayrıca vücudumuzun birincil savunma hattı olan beyaz kan hücrelerinin oluşumunu da uyarır.

  • Kilo kaybı için şalgamın faydaları

Şalgam, bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olan ve besinlerin vücudumuz tarafından emilmesini kolaylaştıran yüksek diyet lifi içeriğine sahiptir. Daha tok hissetmemizi sağlar ve fazla yememizi engeller. Böylece kilo vermeye yardımcı olur.

  • Şalgam vücut kokusunu önler ve göze de iyi gelir.

Şalgam suyu içmek vücut kokusunu önlemeye yardımcı olur. Şalgam ayrıca lutein varlığı nedeniyle gözlerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bu karotenoid, makula dejenerasyonu ve katarakt gibi oküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

Şalgam kullanım alanları

Şalgam, cildinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olan A Vitamini, C Vitamini, beta-karoten ve bakır içerir. Cildinizin sağlıklı ve parlak kalmasına yardımcı olur ve ayrıca yaşlanma karşıtı etkileri vardır. Bu sebze aynı zamanda saçınızın sağlıklı ve güçlü olmasına da yardımcı olur. Şalgam çeşitli şekillerde pişirilebilir. Çorbalara, salatalara ve diğer tariflere eklenmesi iyidir.

Şalgamın yan etkileri ve alerjileri

Tiroid bozukluklarınız varsa şalgam yemekten kaçınmak en iyisidir çünkü bu sebze, tiroid bezini etkileyebilecek ve hormonun işleyişine müdahale edebilecek bazı bileşikler içerir. Şalgamın faydalarını düşünürken yan etkilerini de ihmal etmeyin.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir