Sertleşme Sorununa Rejeneratif Çözümler Prof. Dr. Berkan Reşorlu

sertlesme-sorununa-rejeneratif-cozumler-prof-dr.-berkan-resorlu

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Berkan Reşorlu, erektil disfonksiyonu tanımlayarak bu tür durumlarda kişilere uygulanabilen tedavi yöntemlerini MAG Okurlarıyla paylaşıyor.

Sertleşme Sorunu Nedir?

Sertleşme sorunu (erektil disfonksiyon) ya da iktidarsızlık, cinsel performansa tatmin edici düzeyde izin verecek ereksiyonun (sertleşmenin) sürdürülememesi ya da başlatılamaması durumudur.

Sertleşme Sorununda Rejeneratif Uygulamalar

Sertleşme sorunu tedavisinde; ESWT (şok dalga tedavisi), PRP (p-shot), eksozom, kök hücre ve botoks uygulamaları, “rejeneratif tedaviler” yani doku yenilenmesi sağlayan tedaviler başlığı altında incelenmektedir.

ESWT (Şok Dalga Tedavisi)

Düşük yoğunluklu ses dalgalarını kullanarak peniste yeni damar oluşumu ile doku yenileyip ereksiyon sorununa kalıcı çözüm sağlayan bir uygulamadır. Yapılan meta analiz çalışmalarında ve güncel kılavuzlarda; hafif ve orta dereceli sertleşme sorunlarında yüzde seksene varan başarı oranı bildirilmektedir. Klinik ortamında her seansı on beş dakika süren ve altı ila on iki seans arasında uygulanan ağrısız bir tedavi yöntemidir. Tedavi, istenildiği zaman tekrarlanabilmektedir ve tedavi sırasında kişi gündelik yaşantısına kısıtlama olmaksızın devam edebilmektedir.

PRP (P-Shot) Tedavisi

P-Shot işleminde kişinin kendi kanından elde edilen trombositten zengin plazma, penis içine enjekte edilmektedir. İşlem, kişinin kendi kanından elde edilerek yapıldığı için alerjik reaksiyon ya da bulaşıcı hastalık riski taşımamaktadır.

P-Shot tedavisinde aynı ESWT (şok dalga tedavisi) yönteminde olduğu gibi, peniste yeni damar oluşumu ve doku yenilenmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu sayede, penisin ereksiyonunu sağlayan dokuların güçlenmesi ve sertleşme sorununun giderilmesi, Peyronie hastalığı gibi penis dokusunun yapısının bozulduğu hastalıklarda tekrar sağlam dokuların oluşumu hedeflenmektedir.

Eksozom Tedavisi

Eksozomlar, trombosit ve kök hücreler dahil pek çok hücre tarafından üretilen, içinde çok miktarda sinyal molekülleri, büyüme faktörleri, çeşitli nükleik asitler, protein ve lipid bileşenleri bulunan ve hücreler arasında iletişimi sağlayan nanovezikül yapıda bileşiklerdir. Hücre farklılaşması ve doku onarımı için hayati önem taşıyan eksozomlar günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte sertleşme sorunu tedavisinde de rejeneratif yeni nesil bir tedavi yöntemi olarak yerini almıştır.

Kök Hücre Tedavisi

Kök hücreler, özellikle kemik iliğinde ve yağ dokuları içerisinde yoğun olarak bulunan ve bulunduğu vücut bölgesindeki dokulara dönüşebilme potansiyeline sahip temel hücre yapılarıdır. Bulunduğu bölgedeki hücrelere dönüşebilme kapasitesi nedeniyle tıbbın birçok alanında kullanılmaya başlanmış ve çeşitli hastalıklar için umut kaynağı olmuşlardır.

Botoks Uygulaması

Botoks veya botilinum nörotoksin, bacterium clostridium tarafından üretilen bir nörotoksindir. Sertleşme sorununun tedavisindeki etkisini, peniste ereksiyonu sağlayan kan damarlarının çeperindeki düz kasları geçici olarak felç ederek sağlamaktadır. Bu kasların felç olması ile birlikte ereksiyonu sağlayan süngerimsi yapıların içerisine kan akışı belirgin bir şekilde artmaktadır ve daha kuvvetli bir ereksiyon meydana gelmektedir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir