Stres ve uçuk salgınları arasındaki bağlantıyı onlarca yıldır biliyoruz. Bağlantının ne olduğunu ve bu konuda neler yapabileceğinizi öğrenin.
Herpes simpleks virüsü, insanlarda en yaygın enfeksiyonlardan birine neden olur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , nüfusun %67’sinin herpes simpleks tip 1’den ve %13’ünün herpes simpleks tip 2’den muzdarip olduğunu tahmin etmektedir. Çoğu durumda, bu gizli bir durumdur, ancak stres ve uçuk çıkarmak arasında bir bağlantı olabilir.
Stres birçok hastalık için bir şartlandırıcıdır. Günlük hayatımızda hepimiz belirli miktarlarda stres yaşarız, ancak bunu yüksek dozlarda yaşadığımızda komplikasyonlar ortaya çıkar. Herpes teşhisi konan birçok hasta, stres ataklarından sonra semptomlar geliştirmeye başlar. Şimdi iki koşul arasındaki ilişkiye bakalım.
Kısa süreli stres ve uçuk salgınları
Bilmeniz gereken ilk şey, stresin, vücudunuzda zorlu durumlara uyum sağlamak veya yanıt vermek için meydana gelen bir dizi değişikliğin sonucu olduğudur. Kortizolün en önemlilerinden biri olan hormonlar tarafından düzenlenir. Engelleri aşmanıza ve sorunları çözmenize yardımcı olan doğal bir süreçtir.
Bu yüzden hepimiz kısa vadede küçük bir doz strese maruz kalırız. Küçük dozlarda bile stresin vücudunuz üzerinde hem fiziksel hem de psikolojik olarak bir etkisi vardır. Örneğin, araştırmacılar stresin bağışıklık sisteminin işleyişini zorladığını birkaç on yıldır biliyorlar.
Bu, diğer birçok şeyin yanı sıra daha yavaş iyileşmeye, enfeksiyon kapma eğilimine, aşıların etkinliğinin azalmasına ve tabii ki uçuklarının yeniden etkinleştirilmesine neden olur. Bu noktada herpesin tedavisi olmayan ve kendini salgınlarla gösteren bir hastalık olduğunu unutmayın.
Bir hasta yılda birkaç kez uçuk çıkarabilir veya tek bir semptom göstermeden birkaç yıl geçirebilir. Ardından, uçuk atakları, kısa süreli stres epizodlarından önce geldiğinde daha da kötüleşir. Bu durum ortaya çıkar çünkü bağışıklık sistemi zayıflar ve her zaman var olan virüs yeniden ortaya çıkar.
Uzun süreli stres ve uçuk salgınları
Kısa süreli stresten uçuk geliştirebilseniz de gerçek şu ki, virüsün uzun süreli stres karşısında yeniden etkinleşmesi daha yaygındır. Yani, birkaç gün veya haftalarca strese maruz kaldıktan sonra.
Bazı araştırmalar bunu belirtiyor ve uzun süreli stresli dönemlerinin herpes salgınının bir göstergesi olduğunu iddia ediyorlar. Bunun cevabı çok basit: Kronik stres, vücudunuzun homeostazını düzenleyen tüm süreçler üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
Bununla birlikte, kronik stres uçuklarının arkasındaki süreç nedir? Birçok hipotez var ve hatta uzmanlar arasında yaygın bir soru. Bazı araştırmacılar stresin sinir, endokrin ve bağışıklık sistemleri arasındaki biyokimyasal iletişimi bozduğuna dikkat çekiyor.
Bu, haberci gönderme ve değiş tokuş etme süreçlerinin tıkanmasına neden olarak doğal homeostazda değişikliklere yol açar. Bazı araştırmalara göre bu bozulma sitokinler, glukokortikoidler ve katekolaminler gibi moleküller aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Bütün bunlar iletişim sürecini bozar ve hastanın bağışıklık sistemini duyarlı hale getirir.
Strese bağlı uçuk salgınlarını önlemek için ne yapabilirsiniz?
Hem kısa süreli stres hem de kronik stres, bağışıklık sisteminizi az ya da çok zayıflatır. Bu, herpes simpleks virüsünün yeniden etkinleştirilmesiyle sonuçlanır. Bunu önlemek için günlük hayatınızdaki stres miktarını azaltmanız gerekir.
Bu konuda yapabileceğiniz birçok şey var. Çoğu, sağlıklı alışkanlıklar edinmenin yanı sıra yaşam tarzınızdaki küçük değişikliklerdir. İşte Harvard Health ve Johns Hopkins Medicine’den bazı genel öneriler.
Nefesiniz üzerinde çalışın
Derin bir nefes almak kadar basit bir şey, stresli bir dönemi yönetmenize yardımcı olabilir. Uzun, yavaş, derin nefesler almak rahatlamanızı sağlayacak ve böylece duyguların içinizde taşmasını önleyecektir. Nefes egzersizleri denemenizi öneriyoruz.
Sizi rahatlatacak aktiviteler planlayın
Hayatınıza sadece çalışma, iş, aile veya yetişkin sorumlulukları aracılık edemez. Endişelerinizi gidermenize yardımcı olacak etkinlikler için alan açmalısınız. Bisiklete binmek, yürüyüş yapmak, bahçe işleriyle uğraşmak, sinemaya gitmek ve koşu yapmak sadece birkaç örnektir.
Ne zaman dinleneceğinizi belirleyin
İşte kronik stresin neden olduğu uçuklardan kaçınmak için önemli bir ipucu. Dinlenme zamanının ne zaman olduğunu nasıl belirleyeceğinizi bilmelisiniz, böylece enerjinizi geri kazanmak ve zihninizi yeniden düzenlemek için kendinize alan açarsınız. Kaçınılmaz olarak strese dönüşen fiziksel ve zihinsel yorgunluktan kaçınmak için aralara molalar eklemek için aktiviteleri döngüler halinde yapmayı deneyebilirsiniz.
Meditasyon yapın
Stresten uzak durmak denilince akla ilk gelen meditasyondur. Aslında bu, stresi hayatınızdan uzak tutmak için en iyi alışkanlıklardan biridir ve size birçok yönden fayda sağlar. Özellikle stres için farkındalık meditasyonunu denemenizi öneririz.
Güdümlenmiş görsellik tekniğini deneyin
Stres uçuklarını önlemek için başka bir teknik, güdümlenmiş görsellik tekniğini uygulamaktır. Bu, sizi gerçekte strese sokan sorunlardan bir an için bağlantınızı kesmenize izin veren, belirli bir dereceye kadar rahatlamayı sağlayan zihninizde hayal ettiğiniz durumları içerir.
Sosyal ilişkilerinizi ihmal etmeyin
Ayrıca sosyal ilişkilerinizi güçlendirmeyi deneyebilirsiniz. Araştırmacılar stres ve yalnızlık ile herpes simpleks virüsünün yeniden aktif hale gelmesi arasında bir bağlantı buldular, bu nedenle arkadaşlarınızla, ailenizle veya iş arkadaşlarınızla geçirdiğiniz zamanları ihmal etmeyin.
Her durumda, anlaşılması gereken en önemli şey, stresin herpes salgınlarınızı yeniden etkinleştirebileceğidir. Bunu bilmek, semptomların başlangıcını azaltmak için yaşam tarzınızı değiştirmenizi teşvik edecektir. Stresinizi veya kaygı seviyenizi azaltmak için hayatınızda yapabileceğiniz her şey memnuniyetle karşılanır. İlginizi çekebilir …