Süt Kilo Aldırır Mı? Kaç Kalori? Diyette Süt Içilir Mi?

sut-kilo-aldirir-mi?-kac-kalori?-diyette-sut-icilir-mi?

Süt güçlü bir kalsiyum kaynağı ve pek çok faydası bulunuyor. Ancak sütün sağlığa etkisi son zamanlarda sık sık tartışma konusu olmaktadır. Diyete başlayanların ise aklına gelen ilk sorular  “Süt kilo aldırır mı? Kaç kalori?  Diyette süt içilir mi? ” oluyor. Uzm. Dyt. Perihan Kılıç süt ve beslenme ilişkisi hakkında merak edilenleri  anlattı. 

Sütün besin değerleri neler? Kaç kalori? *

Sütün sağlığa etkisi son zamanlarda sık sık tartışma konusu olmaktadır. Son dönem yapılan araştırmalar sonucunda da sütün sağlığa yararı bulunmaktadır. Sütün içeriğinde %87.3 su, %5 karbonhidrat, %3,4 protein, %3,5 yağ ve %0,7 mineral bulunmaktadır. Demir, kalsiyum, fosfor, kalsiyum bulunmaktadır. A, C, B grubu vitaminleri kaynağıdır. Elzem amino asitleri içermektedir. 100 gram inek sütünde; 62 kcal, 35 mg A vitamini, 0,10 mg E vitamini, 5 mg folik asit, 120 mg kalsiyum, 95 mg fosfor, 150 mg potasyum bulunmaktadır.

Süt tüketiminin faydaları neler? *

  • Günlük süt tüketimi obezite, kanser, hipertansiyon gibi kronik hastalıklardan korumaktadır. Kemik sağlığında da oldukça önemli rolü vardır.
  • Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde kemiklerin güçlü olması, büyüme ve gelişme için gereklidir.
  • Yaşlılık döneminde osteoporozdan korumaya yardımcı olur.
  • Sindirim sistemini düzenleyerek mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Diş çürüklerinin önlenmesinde görev alır.
  • Böbrek taşımı oluşumu riskini azaltır. Kan şekerini dengeleyerek kilo korumaya yardımcı olur.

Günlük süt tüketimi ne kadar olmalı? *

Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nde yetişkin bireylerin günde 2 bardak (400ml), çocuk, ergen, gebe, emzikli, menopoz sonrası kadınların 3-4 porsiyon tüketmeleri önerilmektedir.

Süt kilo aldırır mı? *

Glisemik indeksi düşük besinler kan şekerini daha kontrollü yükseltir. Bu nedenle besin seçiminde glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir. Süt, düşük glisemik indeksli olduğu için yavaş emilir. Böylece kan şekeri dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Uzun süre tokluk sağlayarak kilo kontrolünde yardımcı olur. Ara öğünlerinizde meyve yanına süt/yoğurt eklemek kan şekerini dengelemede yardımcı olur.

Sporcu beslenmesi *

Antrenmandan önce karbonhidrat depoları doldurulmalı. Bunun için de 1-2 saat önce ara öğün, 3-4 saat önce ana öğün bitmiş olmalı. Antrenmandan önce glisemik indeksi düşük besinler öğününüzde mutlaka bulunmalıdır. Böylece kan şekeriniz dengelenir ve sportif performansınız artar. Kazein ve whey protein içermesi nedeniyle kas metabolizması ve protein sentezini sağlayan dallı zincirli aminoasitleri içerir. Bu nedenle spor yapanlar için oldukça sağlıklı ara öğün seçeneğidir.

Laktoz İntoleransı İçin Badem Sütü *

Süt ve süt ürünleri tüketildiği zaman gaz, şişkinlik ve sindirim zorluğu yaşıyorsanız laktoz ile ilgili bir sorun olabilir. Süt şekeri olarak da adlandırılan laktoz glikoz ve galaktozdan oluşur. İnce bağırsaklarda laktozu sindiren laktaz enzimi vardır. Bu enzim laktozu parçalayarak vücut tarafından kullanılmasını sağlar. Enzim yoksa veya yetersiz ise laktoz emilemez ve sindirilemez. Kalın bağırsak bakterileri tarafından fermente olur ve gaz, kramp, şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir. Buna laktoz intoleransı denir. Dünyanın yaklaşık %70’inde bu rahatsızlık bulunuyor. Tedavisinde ise laktoz beslenme programından azaltılır. Laktoz içeren besinlerin porsiyonları küçültülür. Yavaş tüketilir. Laktoz içeren besinler aynı zamanda kalsiyum da içerir. Bu nedenle badem sütü, semizotu, keten tohumu, ıspanak gibi besinlerin yeterli tüketimine dikkat edilmelidir.

Badem sütü *

Badem sütü, laktozsuz olduğu için sindirimi kolaydır. Özellikle laktoz intoleransı olan kişiler için kalsiyum kaynağıdır. Kalorisi az olan badem sütünü kahve yaparken kullanabilirsiniz. Kahvaltılarınızda smoothie veya yulaf ezmesine ekleyebilirsiniz.

Badem sütü (100 ml)

Total kalori: 24 kcal

Karbonhidrat: 3 g

Protein: 0.5 g

Yağ: 1.1 g

1 bardak badem sütü = ½ bardak süt değişimi

İLGİLİ İÇERİKLER

  • Soya sütü zayıflatır mı? Soya sütünün faydaları nelerdir?
  • Hindistan cevizi sütü nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?
  • Poğaça mı, tost mu? Sütlaç mı, muhallebi mi? İşte besin değerleri karşılaştırması

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir