İyot, tiroidin düzgün çalışması için gerekli bir mineraldir. Bu bezin işleyişindeki herhangi bir bozulma, genel olarak vücudun sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Bu yazıda, sağlığınıza faydası olacak iyot açısından zengin bazı yiyecekleri açıklayacağız. Ayrıca, onları diyetinize sokmadan önce sağlık uzmanınıza danışmanızı öneririz.
Tiroid için iyotun önemi
Tiroid bezi, Seul Ulusal Üniversitesi Bundang Hastanesi tarafından yürütülen bu araştırmaya göre, tiroid hormonlarının sentezi için gerekli minerallerin depolanmasından sorumludur. Bunlar metabolizmayı, detoksifikasyonu ve büyümeyi düzenleme işlevine sahiptir.
Vücuttaki iyot eksikliği genellikle hipotiroidizm olarak bilinen bir durumun gelişmesine yol açar. Bu durum, tiroid hormonlarının üretiminde bir azalmayı içerir.
Bu dengesizlik vücutta aşırı kilo alımı, yorgunluk ve düzensiz adet dönemleri gibi ciddi sonuçlara neden olur. Neyse ki, bazı gıdalar önemli miktarda iyot içerir ve Oslo Üniversitesi (Norveç) tarafından yapılan bu araştırmada belirtildiği gibi vücudun iyot seviyelerinin düşmesini önleyebilir.
Hipotiroidizm bir kan testi ile tespit edilebilir ve bu nedenle, en uygun tedaviyi reçete edebilmeleri için, yaşadığımız semptomları açıklamak için endokrinologa gitmemiz çok önemlidir.
İşte tiroid sağlığını iyileştirmek için iyot bakımından zengin en iyi besinler.
İyot açısından zengin besinler
1. Yaban mersini
São Paulo Üniversitesi (Brezilya) tarafından yapılan bu araştırmaya göre yaban mersini, içerdiği antioksidanlar sayesinde en çok önerilen meyvelerden biri. Bu meyvenin her 113 gramı için 400/mcg’ye kadar iyot aldığımız tahmin edilmektedir.
Bunları düzenli olarak tüketmek, tiroid fonksiyonunu düzenleyerek metabolizmamızı destekleyecektir. Salatalarda veya smoothielerde tüketilmesi önerilir.
Daha fazlasını burada keşfedin: Evde Yaban Mersini Nasıl Yetiştirilir
2. Doğal yoğurt
Doğal veya organik yoğurt, diyete dahil edilebilecek bir probiyotiktir. Bu yiyecek , vücudun günlük ihtiyaç duyduğu iyotun yarısından biraz fazlasını içerir, yani fincan başına yaklaşık 90/mcg.
Ek olarak, kültürleri, Hollanda, Amsterdam’daki VU Üniversitesi Tıp Merkezi tarafından yürütülen bir çalışmanın iddia ettiği gibi, bakteri florasını yenileyerek bağırsak işlevini destekleyecektir. Ancak, tatlandırmak için şeker kullanmaktan kaçınmanızı öneririz.
3. Himalaya tuzu
Birçok insan geleneksel sofra tuzu tüketimini mümkün olduğunca azaltmaya çalışıyor. Ayrıca diğer gıdalardan yeterince iyot emmeye çalışıyorlar.
Popüler inanışa göre, sofra tuzu yerine , önerilen günlük miktarın %150’sinden fazlası olan 250 mcg iyot sağlayan Himalaya tuzuna dönülebilir. Bununla birlikte, diğer tuz türlerinde olduğu gibi, yan etkilerden kaçınmak için tüketimini azaltmanız önemlidir.
**Himalaya tuzunun diğer türlere göre düzenli tüketime daha uygun olduğunu gösteren hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
4. Morina
Morina, omega-3 yağ asitleri, E vitamini ve potasyum, kalsiyum, magnezyum ve iyot gibi mineraller açısından zengin bir balıktır. Her 85 gram morina, vücudun günlük ihtiyacının yaklaşık %66’sına karşılık gelen 99 mikrogram iyot sağlar.
Yağ oranı ve kalorisi düşüktür ve aynı zamanda sağlıklı, tiroid dostu bir diyet için en iyi takviyelerden biridir. Sebzelerle birleştirerek mükemmel bir menü oluşturabilirsiniz.
5. Çilek
Cordoba Üniversitesi (İspanya) tarafından yürütülen bu araştırmaya göre, bu meyveler lezzetli, çok yönlü ve vücudun savunmasını güçlendiren temel besinleri içeriyor. Tatlı olmalarına rağmen uzmanlar, önemli iyot içeriği nedeniyle tiroid sağlığını iyileştirmek için uygun olabileceğine inanıyorlar.
Bir fincan çilek, bir kişinin günlük ihtiyacının yaklaşık %10’u olan 13 mcg iyot içerir. Onları yoğurtla birleştirin ve mükemmel bir karışım elde edin.
6. Fasulye
Fasulye, her türlü diyete dahil edilebilecek sağlıklı bir sebze türüdür. Besinlerini kaybetmemeleri için fazla kaynatmamanızı öneririz.
Düzenli tüketim vücuda tiroid fonksiyonunu uyarmak için kullanılabilecek az miktarda iyot sağlar. Bu sebzenin yarım fincanı , önerilen günlük değerin net %2’si olan 3 mcg iyot sağlar.
7. Kuru fasulye
Tüm çeşitlerdeki fasulye, diyete destek olabilecek bir besin kaynağıdır. Bununla birlikte, iyot açısından zengin tüm gıdalarımız arasında, kuru fasulye, tiroid fonksiyonunu düzenlemeye iyi gelenler listesinin başında gelir. Ek olarak, bazı araştırmalar kuru fasulyenin barbunyadan daha fazla demir içerdiğini iddia ediyor.
Yarım fincan kuru fasulye 32 mcg’ye kadar iyot ve çok az kalori içerir. Lif içerdikleri için sindirim sağlığı için de iyidirler.
Okumanızı öneririz: Fasulye Salatası Yapmanın İki Farklı Yolu
8. Patates
Patates, dünyada en çok tüketilen gıdalardan biridir ve aynı zamanda bitkiler aleminde bulunabilecek bir iyot kaynağıdır. Bir patates, kabuğu ve tümü, pişirildiğinde yaklaşık 60 mcg iyot sağlar.
Özetle
Bu yiyecekleri diyetinize dahil etmek, vücudunuza, özellikle de tiroidinize iyot vermenin en sağlıklı yollarından biridir.
Ancak, diyetimizi sadece bu gıdalara dayandırmamalıyız. Bunları ölçülü olarak dahil etmeli ve şüpheniz varsa bir beslenme uzmanına danışmalıyız.