Un Tüketmeyi Kesmek İçin 5 Basit Adım

un-tuketmeyi-kesmek-icin-5-basit-adim

Un tüketmek, yıllar içinde tartışmalı görüşler üretti. Doktorlar beyaz, rafine unun daha az sağlıklı olduğunu ve tam buğday unu ile değiştirilmesi gerektiğini iddia ediyor. Bunun nedeni, rafine buğday ununun genellikle besinlerin ve sağlıklı yağların biriktiği, ancak aynı zamanda ürünü daha az dayanıklı hale getiren kısım olan ruşeymi çıkarmasıdır. Bu nedenle ürün daha dayanıklı ancak daha az sağlıklıdır.

Bununla birlikte, çoğu beslenme uzmanı, vücuda daha fazla enerji vermemizi sağlayan bir karbonhidrat kaynağı olduğu için unu diyetinizden %100 çıkarmayı önermez. Ek olarak, diğerleri arasında beyin, retina ve böbrekler gibi hayati organları beslemeye hizmet eder.

Bununla birlikte, özellikle rafine türler olmak üzere un tüketiminizi azaltmak, kilo vermenize, diyabet veya kolesterolü kontrol etmenize yardımcı olabilir. Hadi daha yakından bakalım.

Un tüketmeyi kesmek için 5 adım

Un genellikle günün ana yemeklerinde tüketilir ve hatta kaygılı zamanlarda açlığı yatıştırmak için ilk tercih haline gelebilir. Bu nedenle kilo vermenin önünde büyük bir engeldir ve hatta sindirim problemlerinin bir nedeni olarak tanımlanmıştır.

Birçoğumuzun bundan vazgeçmeye veya en azından tüketimimizi azaltmaya çalıştığını göz önünde bulundurarak, un tüketmeyi bırakmak istiyorsanız oldukça faydalı olabilecek 5 alternatifi paylaşmak istiyoruz.

1. Un tüketmeyi bırakmak için sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın

Harika, sağlıklı atıştırmalıklar olan tatlı patatesli cipsler pişirebilirsiniz.

Tükettiğimiz unun büyük bir yüzdesi, öğün aralarında açlığımızı yatıştıran atıştırmalıklarda bulunur. Çıtır çıtır ve tatlı tadı, damağımızı bağımlılık yapma noktasına kadar fethetme eğilimindedir.

Bunları bir gecede bırakmak zor olduğundan, bu atıştırmalıkları azar azar ortadan kaldırmaya yardımcı olacak bir plan yapmak en iyisidir. Bunu yapmak için, örneğin cips paketleri satın almak yerine, sebze çubukları veya kesilmiş meyve gibi sağlıklı, düşük kalorili atıştırmalıklar hazırlayın.

Onları daha ilginç hale getirmek istiyorsanız, ev yapımı bir sosa veya az yağlı krem peynire batırabilirsiniz!

2. Öğün atlamayın

Kilo vermek isteyen çoğu kişinin yaptığı hatalardan biri de ana öğünlerinden bazılarını atlayarak fazladan kaloriden kurtulacaklarını düşünmektir. Ancak bilmedikleri şey, bunun ters etki yarattığıdır, çünkü daha sonra kontrol edilemeyen bir yemek yeme isteğiyle sonuçlanan şeker düşüşlerine neden olur.

Bazı araştırmalar, öğün atlamanın kilo vermemize yardımcı olmaktan çok, kilo alımına ve obezite gibi sorunların gelişmesine katkıda bulunabileceğini göstermiştir.

En iyi seçenek, meyve ve sebzelerin, bakliyatların, kuruyemişlerin ve bütün gıdaların yüksek oranda bulunduğu dengeli bir diyet sürdürmek ve bunları günde 5 veya 6 öğüne bölmektir.

Bu nedenle, tek bir tabakta çok miktarda yemek yemek yerine, bu yiyecekleri çeşitli zamanlarda açlığı gidermek için dağıtın. Anahtar, gün içinde bir tür sağlıklı yiyecek yemeden dört saatten fazla zaman geçirmemektir.

3. Un tüketmeyi kesmek için bir alternatif arayın

Unu rafine etmeye o kadar alışkınız ki, sık sık favori tariflerimizi hazırlamak için tek seçenek olduğunu düşünüyoruz. Gerçek şu ki, günümüzde birçok sağlıklı seçenek, ek faydaları olan diğer seçeneklerle hazırlıklarımızı yapmamızı sağlıyor.

Örneğin, pizza, krep, ekmek ve çok çeşitli yemekler yapmak için kullanılabilen pirinç unu ve nohut unu vardır. Ayrıca Hindistan cevizi, yulaf ve patatesin glüten içermediği için çölyak hastaları için uygun olduğunu vurgulamak isteriz.

Bu makaleyi beğeneceğinizi düşünüyoruz: Hazırlaması Kolay Sağlıklı Atıştırmalıklar

4. Tatmin edici içecekler tüketin

Her türlü endüstriyel içecek (diyet olanlar dahil) yerine çaylar, bitki çayları veya ev yapımı smoothie’ler (şekersiz veya tatlandırıcısız) tüketerek yemek kaygısını kontrol altında tutabilirsiniz, böylece un yüklü yemeklere başvurmak zorunda kalmazsınız.

Önerilenler arasında:

  • Boldo çayı
  • Yeşil smoothieler
  • Yulaf sütü
  • Portakal suyu
  • Kanarya tohumu sütü
  • Papatya çayı
  • Badem sütü
  • Kediotu infüzyonları
  • Keten tohumu suyu

Okuyun: Unsuz, Sütsüz ve Oldukça Besleyici Muzlu Ekmek

5. Un tüketmeyi kesmek için düzenli olarak dışarıda yemek yemekten kaçının

Bu belki de girişimde tekrarlamadan hedefe ulaşmak için en önemli adımlardan biridir. Fast food mekanları ve restoranlar, kilo alımına neden olan un ve diğer sağlıksız katkı maddelerinin miktarlarını genellikle ölçmezler. En kötüsü, bu yiyecekler o kadar çekici görünür ki, onları reddetmek çoğu zaman çok zordur!

Bu ayartmalardan kaçınmak için her zaman evde yemek pişirmek ve her zaman yüksek besin kalitesine sahip yiyecekleri seçmek en iyisidir. Bunu yaparken, undan kaçınmanın ve günlük kalori alımınızı azaltmanın daha kolay olduğunu göreceksiniz.

Sebep olduğu bağımlılık nedeniyle, unu diyetlerimizden tamamen çıkarmak zordur. Ancak bu ipuçlarını takip edersek, hedefe ulaşmak daha kolay olacaktır.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir