Yasemin Çayı ve Yasemin Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

yasemin-cayi-ve-yasemin-ciceginin-faydalari-nelerdir?

Kayıtlar, Çin’in Ming hanedanlığı döneminde 1300’lerin sonlarında başlayan yasemin çayının Asya’daki en popüler çaylardan biri haline geldiğini gösteriyor. Aynı zamanda Çin’den Batı’ya ihraç edilen ilk aromalı çaylardan biri olan yasemin çayı, bugün hala dünya çapında çok aranan bir çay olmaya devam ediyor.

Yasemin çayı büyük ölçüde Çin ile ilişkilendirilirken, kökeni Orta Doğu bölgesinden, özellikle İran’dan kaynaklanmaktadır. İran, Pakistan, Afganistan ve Himalayalar’daki bölgelere özgü olduğuna inanılan yasemin çayı dünya çapında yetiştirilmektedir. Bugün, yasemin çayı büyük ölçüde Asya’da üretiliyor, Hindistan ve Çin ana yetiştiricilerdir.

Diğer çaylar kadar sağlıklı mı? Yatıştırıcı bir aroması ve yumuşak, çiçeksi bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda yasemin çayının faydaları arasında iltihapla savaşma, hücreleri oksidatif stresten koruma ve sağlıklı bir metabolizmayı destekleme özelliği bulunur.

Yasemin Çayı Nedir?

Yasemin çayı, gerçek çay yaprakları ve yasemin çiçeklerinin birleşiminden yapılır. Yasemin çiçekleri tipik olarak Jasminum officinale olarak bilinen bir çeşit yasemin bitkisinden hasat edilir. Günümüzün aromatik yasemin çayları, yasemin bitkisinin iki çeşidinden birinden gelir: adi yasemin ve sampaguita. Bu bitki çayı sıklıkla yasemin incileri olarak satılmaktadır. Çay demlenirken narin inciler ortaya çıkar ve güzel bir sunum oluşturur.

Yasemin Çayının Sağlığa Faydaları

Yasemin çiçekleri birçok sağlık sorununa yardımcı olabilir. Çiçek “antioksidanlar, kumarinler, kardiyak glikozitler, uçucu yağlar, flavonoidler, fenolikler, saponinler ve steroidler içerir. ” Geleneksel olarak, “ishal, ateş, konjonktivit, karın ağrısı, dermatit, astım, apse, meme kanseri, rahim kanaması ve diş ağrısı” tedavisinde kullanılmıştır. Çay olarak doğal kurutulmuş formda veya en yaygın olarak uçucu yağ olarak kullanılabilirler. Yasemin güçlü bir yatıştırıcı etkiye sahip olabilir, kilo vermeye yardımcı olabilir ve hatta bir afrodizyak görevi görebilir. Baz olarak kullanılan çaya bağlı olarak diğer çaylarla birlikte ek faydalar sağlayabilir.

1. Antioksidanlarla doludur

Sadece gerçek çayların antioksidanları yoktur. Yasemin çiçekleri, serbest radikallerle savaşabilen ve bağışıklık sistemini güçlendirebilen farklı polifenoller içerir . Yeşil çay ile karıştırıldığında, yalnızca Camellia sinensis’te bol miktarda bulunan güçlü bir antioksidan olan EGCg’yi sağlayacaktır.

2. Saf yasemin bitki çayı kafein içermez

Yasemin çiçekleri saf çay hariç diğer bitkilerle karıştırıldığında muhtemelen kafeinsiz olacaktır. Saf yasemin çayı her zaman kafeinsizdir. Günün veya gecenin herhangi bir saati için uygundur ve hatta uyku kalitesini iyileştirebilir. Ancak kafein her zaman kötü değildir. Gerçek çaydaki kafein, baş ağrılarını tedavi etmek için faydalı olabilir ve yasemin çayı yeşil, beyaz veya siyahla harmanlanır ve tümü kafein içerir. American Migren Foundations, “kafeinle baş ağrısının akut tedavisinin bazen etkili olduğunu ” söylüyor .

3. Yasemin çiçekleri yatıştırıcı bir etkiye sahip olabilir

Yasemin çiçeklerinin kokusu en iyi doğal yatıştırıcılardan biri olabilir, hatta valium’un yerini alabilir. Uyku hapları yerine yasemin kokusu bile kullanılabilir. Aromaterapide hem uçucu yağ hem de çay kullanılır.

4. Yasemin kokusunu solumak bir antidepresan olarak işe yarayabilir

Almanya’da yapılan bir araştırma, yasemin depresyonla mücadelede faydalı bir yol arkadaşı olabileceğini göstermiştir. Yasemin çiçeği kokusunu solumak, canlandırıcı bir ruh haline yol açabilir. Yasemin çiçeklerindeki bir koku sınıfı (kokulu dioksan türevleri), GABA reseptörleri üzerinde etki ederek GABA’nın aktivitesini güçlü bir şekilde arttırır. Bir araştırma, depresyonu yasemin kokusuyla tedavi etmek için daha fazla seçenek keşfetmek için iyi bir temel olabilir.

5. Yasemin tek başına ve diğer saf çaylarla birlikte kilo vermeye yardımcı olabilir

Endonezya’da yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, yasemin çiçeklerinin “kilo alımını ve yağ birikimini önlemede muhtemelen etkili olabileceğini”  ve metabolizmayı uyarabileceğini göstermiştir. Yeşil çay ile harmanlanmış yasemin çayının kiloyu kontrol altında tutmada çok daha fazla etkisi ve faydası olabilir. Tüm bu çaylar, metabolizmayı hızlandırmaya, yağ yakımını artırmaya, trigliserit ve kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğinden, kilo vermede olası bir yardımcı olarak kabul edilir.

6. Yaseminli yeşil çay kanserle savaşmaya yardımcı olabilir

Hem yasemin çiçeği hem de yeşil çay, kanseri önlemeye yardımcı olabilecek ve sitotoksik aktiviteye sahip olan antioksidanlar içerir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, çalışmalar umut vericidir. Yeşil çaydaki EGCg hücre replikasyonunda yer alan birçok işlemi engelleyerek tümör hücresi ölümüne (apoptoz) neden olabilir. Ayrıca tümörlerin etrafındaki kan damarlarının oluşumunu yavaşlatabilir.

7. Yasemin mide sorunlarına yardımcı olabilir

Çin tıbbında yasemin çiçekleri dalak, mide ve karaciğer ile ilgili durumları tedavi etmek için kullanılır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışma, mide koruyucu etkileri olabileceğini göstermiştir. Yasemin çiçekleri analjezik etkiye sahiptir ve hatta açık yeşil çay ile karıştırıldığında mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

8. Yasemin çiçekleri ateşe yardımcı olabilir

Hint araştırmaları, Yasemin çiçeklerinin iltihap önleyici ve ateş düşürücü özelliklere sahip olduğunu gösterdi. Yasemin, parasetamol ile karşılaştırılabilir etkili bir şekilde ateşi düşürmeye yardımcı olmuştur.

9. Yaseminli yeşil çay kalbi korumaya yardımcı olabilir

Kalp problemleri genellikle kilo ve stres problemleriyle ilişkilidir. Yasemin yeşil çayı kalbi korumaya yardımcı olabilir. Kolesterol seviyelerini düşürebilir, kalp krizi ve felç riskini azaltabilir.

10. Potansiyel Afrodizyaktır

5 yıl önce Chicago’daki erkek katılımcılar üzerinde yayınlanan bir çalışma, yasemin kokusunun cinsel bir tepkiye neden olabileceğini göstermiştir. Bulguları doğrulamak için çok fazla çalışma olmamasına rağmen, afrodizyak kullanımı çok uzun bir geçmişe sahiptir ve olası etkilerin yalnızca bir kısmı bilim tarafından kısmen desteklenmiştir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir