Yaşlılık Lekeleri Nasıl Geçer?

yaslilik-lekeleri-nasil-gecer?

Yaş ilerledikçe vücutta bazı rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlar. Özellikle ciltte gözle görülür değişmeler fark edilir. Yaşlılık lekeleri, cilt kırışıklıkları, siyah noktalar vb sorunlar yaşa bağlı olarak artmaya başlar. Bu yazımızda yaşlılık lekeleri tedavisi hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Yaşlılık lekeleri nedir?

Yaşlılık lekeleri, esas olarak vücudun güneşe maruz kalan bölgelerinde bulunabilen ciltte küçük siyah lekelerin görünümüdür. Bu lekeler, vücut çok fazla melanin ürettiğinde ortaya çıkar. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, tıp uzmanları bunun cildin yaşlanmasından, güneşe aşırı maruz kalmaktan veya suni bronzlaşma yataklarının kullanılmasından kaynaklanabileceğini düşünmektedir.

Yaşlılık lekeleri genellikle sadece güneşe maruz kalan ciltte görüldüğünden, hastanın yüzünü, ellerini, üst sırtını, boynunu ve omuzlarını etkileyebilir. Hastalık herkesi etkileyebilse de, bazı insanlar diğerlerinden daha yüksek risk altındadır. Örneğin 40 yaş üstü kişiler daha büyük riskle karşı karşıyadır. Yaşın dışında, daha aktif yaşayan insanlar risk altındadır. Cildi güneşe veya solaryumdan gelen UV ışınlarına maruz bırakan kişilerde de bu durumun gelişme riski daha yüksektir.

Yaşlılık lekelerinin tespiti kolaydır ve hastaya herhangi bir fiziksel rahatsızlık vermez. Doktor, rahatsızlığın bulunduğu bölgeye bakarak durumu teşhis edebilecektir. Bununla birlikte, daha ciddi bir durumdan şüpheleniliyorsa, doktorlar aynı bölgeden bir örnek üzerinde biyopsi bile yapabilir.

Yaşlılık lekeleri tedavisi nasıl yapılır?

Yaşlılık lekeleri tehlikeli değildir ve etkilenen kişide herhangi bir fiziksel rahatsızlığa neden olmaz. Tedavisiz bırakılabilir, ancak bazı insanlar görünümlerini iyileştirmek için yine de tedaviyi yaptırmak isterler. Yaşlılık lekelerini tedavi etmek isteyenler için üç seçenek vardır. İlk prosedür, belirli ilaçların kullanımını içerirken, ikincisi, sorunu düzeltmek için cerrahi prosedürleri içerir. Son olarak, yaşlılık lekelerini tedavi etmek için ev ilaçları da kullanılabilir.

İlaçlar, lekelerin göründüğü bölgeye uygulanabilen ağartıcı kremleri içerir. Bu tür kremler yavaş etki eder ve genellikle cilt durumunu düzeltmesi birkaç ay sürer.

Cerrahi ve diğer tıbbi prosedürler de sıklıkla kullanılmaktadır, ancak bu prosedürlerin her biri ciddi yan etkilere neden olabilir. Örneğin, yaşlılık lekelerini gidermek için dermabrazyon, kriyocerrahi, yoğun darbeli ışık tedavisi ve kimyasal peeling sıklıkla kullanılır.

Ev tedavileri genellikle ağartma kremlerine kıyasla daha az etkilidir, ancak aynı zamanda daha güvenlidirler. Ağartıcı kremler çeşitli yan etkilere neden olabilir. Ayrıca insanlar evlerinden dışarı çıktıklarında yaşlılık lekelerini maskelemek için kozmetik ürünler de kullanabilirler.

Tedavi için kimler uygundur? (Tedavi ne zaman yapılır?)

Yaşlılık lekelerinden muzdarip herkes tedavi için uygundur. Bununla birlikte, durum lekelerin kendileri dışında herhangi bir dış belirtiye neden olmadığı için tedavi zorunlu değildir. Ayrıca, bu durumdan muzdarip kişiler de yaşlılık lekelerinden herhangi bir fiziksel rahatsızlık hissetmezler.

Kimler tedavi için uygun değildir?

Tedavi için kullanılan ilaç veya tıbbi prosedür ciddi yan etkilere yol açıyorsa, etkilenen kişi farklı bir çare denemeli veya hiç tedavi aramamalıdır. Yaşlılık lekeleriyle ilgisi olmayan diğer cilt rahatsızlıklarından muzdarip kişiler, bu rahatsızlık için doğru tedavi şeklini belirlemek için bir dermatoloğa da gitmelidir.

Yaşlılık lekeleri tedavisinin herhangi bir yan etkisi var mı?

Yaşlılık lekeleri için tıbbi tedavi gören kişiler, aranan tedavi şekline bağlı olarak çeşitli yan etkiler yaşayabilir. Örneğin, cilt beyazlatıcı cilt ile tedavi gören bir kişi, güneşten gelen ultraviyole ışınlarına karşı oldukça hassas hale gelebilir. Bu, melanom veya cilt kanseri olasılığını artırabilir. Bu nedenle bu tür kişilerin evlerinden çıktıklarında güneş koruyucu losyonlar kullanmaları gerekir.

Yaşlılık lekelerini gidermek için yapılan lazer tedavisi ciltte kızarıklık, şişme ve hatta hafif bir yanma hissi veya batma ile sonuçlanabilir. Bu yan etkiler çok yaygın değildir ve genellikle tedavi gören çoğu insanda görülmez.

Tedavi sonrası kurallar nelerdir?

Duruma esas olarak güneş veya bronzlaşma makinesi tarafından yayılan ultraviyole ışınlarına aşırı maruz kalma neden olur. Her iki durumda da hastalar, daha fazla yaşlılık lekelerinin ortaya çıkmasını önlemek, bu maruziyeti sınırlamak için önlem almalıdır. Maruziyeti sınırlamanın iyi bir yolu, dışarı çıkarken vücudun açıkta kalan kısımlarına güneş koruyucu losyonlar uygulamaktır. En iyi sonuçlar için SPF 40 korumalı bir güneş kremi seçin. Bu sadece yaşlılık lekelerini uzak tutmanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda cilt kanseri veya melanom geliştirme şansını da azaltacaktır.

İyileşmesi ne kadar sürer?

İyileşme oranı birçok faktöre bağlıdır, en önemlisi aranan tedavi şeklidir. İlaç durumunda, iyileşme birkaç ay sürebilir. Ancak lazer tedavileri gibi tıbbi işlemlerde sonuçlar anlık olabilir. Yaşlılık lekelerini tedavi etmek için ev ilaçları ve reçetesiz satılan kremler, diğer iki tedavi biçiminden çok daha uzun sürebilir. Bu ürünler için iyileşme süresi genellikle birkaç aydır.

Tedavinin sonuçları kalıcı mı?

Sonuçlar kalıcıdır, ancak uygun önlemler alınmazsa durum tekrarlayabilir. Bir kişi dışarı çıktığında güneş koruyucu losyon kullanmayı ve UV ışınlarına maruz kalmayı sınırlandırmayı garanti ederse, durum muhtemelen asla geri gelmeyecektir. Ancak yaşlılık lekeleri giderildikten sonra güneşe maruz kalmaya devam edilirse durum tekrarlayabilir.

Yaşlılık lekeleri tedavisinin alternatifleri nelerdir?

Yaşlılık lekelerini gidermek için doğal ilaçlar kullanılabilir. Örneğin taze sıkılmış misket limonu veya limon suyu günde iki kez cilde uygulanabilir. Meyve suyunu bir süre veya gece boyunca ciltte bırakın ve ertesi sabah yıkayın. Bu, yaşlılık lekelerinin yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olacaktır.

Limon suyu cildinizi tahriş ediyor veya kaşınıyorsa soğan suyunu da deneyebilirsiniz. Limon suyuyla aynı şekilde uygulayın ve bir süre bekletin. Soğan kokusundan kurtulmak için iyice yıkayın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir