Yaz Tatili Sonrası Diyeti Için Yol Haritası: 1 Haftalık Detoks Listesi

yaz-tatili-sonrasi-diyeti-icin-yol-haritasi:-1-haftalik-detoks-listesi

Mavinin, yeşilin, sımsıcak sarının mevsimi geçti; yerini turuncuya, kahverengiye bıraktı. Tatilin sıcak günleriyle gelen kaçamakları, geç yenilen yemekleri şimdi güzelce rafa kaldırıp bedenimizden fazlalıkları atmanın zamanı geldi…

Hazırlayan: Deran Çetinsaraç

Deniz kenarında olan deniz kenarında kalır mantığı tabii ki sürdürülebilir bir yaşam şekli değil. Ancak tatil mevsimi bazen işin ucu kaçıyor ve şehre dönüşte bronz bir tenin yanında artı kilolarla evlerimize varıyoruz. Uzm. Diyetisyen Berrin Yiğit, yediklerimizi düşünüp ah vah demenin anlamının olmadığını belirtiyor. Önemli olanın “şu an”a odaklanmak olduğunu belirten Uzm. Dyt. Yiğit, bir an önce metabolizmayı canlandırmak için harekete geçmenin öneminin altını çiziyor. Sözü şimdi Uzm. Dyt. Yiğit’e bırakıyoruz ve size şehre dönüşte yardımcı olacak yol haritasının ayrıntılarını öğreniyoruz.

YOL HARİTASI *

Yaz ayları, bazılarımız için bol dinlenme ve tatillerle geçiyor. Sahiller, deniz, kum, güneş, bol kahkahalı sofralar, çay eşliğinde yapılan sohbetler… Hal böyle olunca beslenme rutininde aksaklıklar olabiliyor. İpin ucu kaçıyor… Her şey bozuldu diyip tamamen bırakmak en basiti gibi görünüyor ama en doğrusu kesinlikle değil. Yediklerimiz bir kenarda kalsın, onları düşünüp ah vah demenin anlamı yok artık. O anın keyfini çıkardık, “şu an”a odaklanalım. Bir an önce metabolizmayı canlandırmak için harekete geçelim. Vereceğim birkaç tüyo ile alınan kilolar vücuda oturmadan sizi terk edecek. İşte yol haritanız…

ÖNCE UYKU DÜZENİ *

Çoğu zaman es geçilen en önemli noktalardan birisidir uyku… Vücudun biyolojik saatine uyulmadığında dengeler bozuluyor. Çünkü sistem o şekilde çalışıyor. Bir fabrikadaki makineleri bakım zamanında çalıştırdığınızı düşünün. Ne kadar verimli bir üretim sağlayabilir ki… Vücudumuz için de durum böyle. Yeterli ve kaliteli bir uyku; açlık tokluk hormonlarını düzene koyar, iştah kontrolünü sağlar ve stresi azaltır. Uyku düzenini oturtmak biraz zaman alabilir. Bunun için kendinize şefkatli davranın. Geç saatlerde kafein tüketimini sınırlandırın. Papatya, melisa, ıhlamur gibi rahatlatıcı çaylar tercih edin. Uykudan 1 saat önce hiçbir şey tüketmeyin, elektronik cihazları bir kenara bırakın ve odayı karanlık hale getirin.

KURTARICIMIZ BAĞIRSAK DOSTU BESİNLER… *

Uzun yolculuklar, farklı mekanlar, rutinden uzaklaşmak, farklı besinleri deneyimlemek vs gibi durumlar ister istemez bağırsak floramızı şaşırtıyor. Kabızlık, ishal, şişkinlik, gaz şikayetleri gibi problemleri beraberinde getiriyor. Böyle durumlarda imdada bağırsak dostu besinler yetişiyor. Kefir, kombucha, probiyotik yoğurt, probiyotik çaylar, turşu, sirke… Peki bunları nasıl kullanabiliriz?

1 bardak kefir içerisine yarım muz, 1 çay kaşığı keten tohumu, 2 adet kuru kayısı, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesini ekleyin, blendır’dan geçirin, smoothie şeklinde tüketin. 4 kaşık probiyotik yoğurt, dondurulmuş çilek ve yaban mersini, 1 tatlı kaşığı hakiki bal, 5 adet çiğ badem ile blendır’dan geçirin. Dondurma kalıplarına koyun ve buzluğa atın. Nefis probiyotik dondurmaların keyfini çıkarın.

Tarhananın da bağırsaklardaki yararlı bakterileri desteklediğini biliyor muydunuz? 3 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı tarhana, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı chia tohumunu güzelce karıştırıp yağlı kağıtlı tepsiye incecik yayın. 160 derecede 10 dakika pişirin. Tarhana cips, dip sosla birlikte kıtır kıtır sağlıklı bir atıştırmalık. Birbirinden şifalı bu tariflerle bağırsaklarımızdaki mirasa sahip çıkabiliriz. Unutmayın, sağlıklı bağırsak sağlıklı bir beden demek.

DETOKS MEKANİZMASINI HAREKETE GEÇİRİN *

Uyku tamam, bağırsaklar tamam vücut artık detoksa hazır! Şimdi doğru besinleri kullanarak vücudumuzun detoks durağı “karaciğeri” destekleme zamanı… İhtiyacınız olanlar bolca yeşillik ve mevsiminde meyve-sebzeler. Semizotu, detoks besinlerin baştacıdır. Semizotunu hafif zeytinyağı, soğan ve sarımsakla sotelemeyi deneyin, bayılacaksınız. İçerisine siyez bulguru ekleyin, hafif suyla pişirin. Bu tarife yoğurt ve bol baharat ilavesiyle son noktayı koyabilirsiniz. Sırada detoks moctail tarifi var. 1 avuç kuzu kulağı, 1 adet yeşil elma, 1 limon suyu ve biberiye; hepsini 300 ml maden suyu ve buz ile blendır’dan geçirip için. Taze fasulyesiz olmaz; kalorisi en düşük, lif oranı yüksek sebzelerden birisi. Taze fasulyeyi spagetti şeklinde doğrayıp az zeytinyağında sarımsakla birlikte soteleyin ve üzerine hafif susam gezdirin. Başka bir yerde yoğurt, ince kıyılmış dereotu, karabiber, pul biber ve kimyon ile dip sos hazırlayın. Tabağın altına sosu döküp üzerine fasulye spagettileri ekleyin. Hem lezzetli hem de yağ yakımını destekleyici…

Öğünlere bu alternatifleri ekledikten sonra sıvı tüketimini arttırarak toksinlerin atımını hızlandırabilirsiniz. Önceliğimiz su tüketimi… Mutlaka 2,5 litre suyu gün içerisine yayarak tüketmeye özen gösterin. İçerisine limon dilimleri, taze nane, maydanoz, elma dilimleri, salatalık, çubuk tarçın, taze zencefil ekleyerek aromalı detoks suları hazırlayabilirsiniz. Buna ilaveten günde 3 fincan bitki çayı tüketmeyi ihmal etmeyin. Yeşil çay, mate çayı, beyaz çay, oolong çayı gündüz çayınız; zencefil çayı, melisa, rezene, ıhlamur, adaçayı ise gece çayınız olsun.

Son dokunuşu benim baharat miks tarifimle yapın. Zerdeçal, karabiber, kişniş, pul biber, kimyon, kekik ve sumak. Hepsini eşit şekilde bir kapta karıştırın. Bu özel karışımı ister çorbalara, yoğurtlara, cacıklara, yemeklere ekleyin; ister zeytinyağı ile karıştırıp etlerin marinasyonunda kullanın, ister limon suyu, nar ekşisi, sirke veya bal ile karıştırıp salata sosu yapın.

“Birbirinden şifalı bu tariflerle bağırsaklarınızdaki mırasa sahip çıkabilirsiniz. Unutmayın, sağlıklı bağırsak sağlıklı bir beden demek.”

TARİFLER

FİT SALATA

*

MALZEMELER

  • 1 adet közlenmiş kırmızı kapya biber
  • 3 yemek kaşığı haşlanmış maş fasulyesi
  • İnce kıyılmış dereotu ve maydanoz

    IZGARA ŞEFTALİLİ ROKA SALATASI YEŞİL DETOKS İÇECEĞİ (GREEN JUICE)
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • Limon suyu
  • Baharat miks

YAPILIŞI

Tüm malzemeleri geniş bir kapta karıştırıp tüketin.

METABOLİZMA HIZLANDIRICI SOĞUK ÇORBA

*

MALZEMELER

  • 1 avuç semizotu
  • 4-5 kaşık yoğurt
  • 3 kaşık karabuğday
  • 1 tatlı kaşığı keten tohumu
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI

Öncelikle karabuğdayı haşlayın. Semizotunu ince ince doğrayın. Yoğurdu hafif sulandırarak çorba kıvamına getirin ve tüm malzemelerle karıştırın. Üzerine hafif zeytinyağı gezdirin.

YEŞİL DETOKS İÇECEĞİ (GREEN JUICE)

*

MALZEMELER

  • 1 avuç roka
  • 1 adet yeşil elma
  • 1 adet salatalık
  • Fındık kadar taze zencefil
  • Limon suyu, 1 şişe maden suyu

YAPILIŞI

Tüm malzemeleri blender’dan geçirin.

IZGARA ŞEFTALİLİ ROKA SALATASI

*

MALZEMELER

  • 1 adet şeftali
  • 1 avuç roka
  • 2 tam ceviz
  • Limon kabuğu rendesi
  • Limon suyu
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 3 dilim mozarella peyniri

YAPILIŞI

Rokaları kabaca doğrayın. Şeftalileri dilimleyip döküm tavada ızgaralayın. Zeytinyağı, nar ekşisi, limon kabuğu rendesi, limon suyunu bir kapta karıştırıp sos hazırlayın. Rokaların üzerine ızgara şeftali dilimleri, rende mozarella peyniri, ceviz ve sosu ilave edin.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir