Kafeinin uyandırıcı ve canlandırıcı etkisine karşın, olumsuz yönlerini de ele alan Diyetisyen Nagehan Afşar, kafein içermeyen beş uygulama önerisiyle zinde ve fit olmanın yollarını anlatıyor.
Yaklaşan yaz mevsimine hangimiz daha zinde ve fit girmek istemeyiz ki? Günümüzde zevk amaçlı veya vücudu uyarıcı ve canlandırıcı etkisinden dolayı sıklıkla kafein tercih edildiğini gözlemliyoruz. Bu şekilde bireylerin kafein içerikli yiyecek ve içecek tüketmelerinin olumlu etkilerinin gözlemlenebileceği gibi bazı olumsuz yan etkileri de olabilmektedir. Kafein en çok kahvenin içerisinde yer aldığından, kahve ile özdeşleşmiş durumdadır. Kafein ayrıca, yiyecek ve içeceklere eklenebilen bir içeriktir. Vücudumuzda emiliminin büyük bir çoğunluğunun ince bağırsakta olduğu ve sinir sistemimizi uyarıcı etkilere sahip olduğu bilinen bir maddedir. Kafein tüketiminin ılımlı düzeyde olmasının sağlık üzerine birçok olumlu etkileri bulunmaktadır. Günlük ortalama 300 mg kafein, yetişkinler için güvenli kabul edilmektedir. Bu, yaklaşık üç ila dört fincan kahve veya beş ila altı büyük bardak çay tüketimine denk gelmektedir. Fakat fazla tüketiminde ise kalp çarpıntısı, sinirlilik veya uyku problemlerine sebep olabilmektedir. Bu etki kişiden kişiye değişebildiği gibi, tüketilen besinin içeriği veya hazırlanış şekilleri de bu değişikliğe sebep olabilmektedir. Hatta bazı türev ilaçlar ile etkileşime girerek etkinliğini değiştirmektedir. Ayrıca adölesan çağda tüketilen kafeinin içeriğinin genellikle asitli içeceklerden gelmesi, büyüme ve gelişme sürecini etkilemekte ve vücut ağırlığının kontrolünde bozulmalara sebep olabilmektedir. Bu sebeple kafein içermeyecek ama bizim daha zinde ve fit olmamızı sağlayacak beş formülden sizlere bahsetmek istiyorum.
Su
Güne su ile başlayan bir kişi bedeni için iyi bir hidrasyon sağlamaktadır ve yeterli su tüketimi sağlamak, bedenimizde oluşabilecek yorgunluk hissini azaltarak organlarımıza uyanma mesajını iletmektedir. Eğer seviyorsanız, mevsim meyveleri dilimleyerek daha aromalı ve sağlıklı hale getirmeniz mümkün.
Hafif Kahvaltı
Güne enerjik başlamamız için bedenimize ihtiyacı olan enerjiyi sağlamamız gerekmektedir. Fakat kahvaltı içeriğinde kızartmalar, ilave şeker içeren unlu mamüller veya paketli hazır gıdaların bulunması, anlık enerji ve tokluk oluşturmalarına karşılık ilerleyen saatlerde daha yüksek yorgunluk ve uyku haline sebep olabilmektedir. Bu sebeple yapacağımız hafif ve besin değeri yüksek bir kahvaltı ile gün içerisinde daha zinde olmamız mümkün.
Kokular
Etkinlikleri kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte, bazı koku türleri, sabah daha zinde uyanmanıza veya gün içerisindeki yorgunluğunuzu alabileceğine dair sonuçlar sunmaktadır. Taze nane, limon kabuğu rendesi, biberiye veya karanfil kokularının canlandırıcı etkilerinden faydalanabilirsiniz.
Nefes Egzersizleri
Sabah erken saatlerde, iş yoğunluğunuz sebebiyle egzersiz için vakit bulamayabilirsiniz. Fakat solunum egzersizleri, dolaşımdaki oksijenlenmeyi arttırdığı için bedeninizi uyararak daha zinde olmanıza yardımcı olabilir. Uzun derin nefesler, sizin daha konsantre ve daha zinde olmanızı sağlayacaktır.
Uyku
Tabii ki zinde bir gün geçirebilmenin altında yatabilecek en temel faktörlerden birisi de yeterli ve kaliteli bir uyku uyumaktır. Maalesef ki günümüzde çok fazla teknoloji, yoğun stres, obezite veya diğer faktörlere maruz kalmamızdan kaynaklı, yeterli ve kaliteli bir uyku sağlayamamaktayız. Uyku kalitemize ekstra özen göstererek hem gün içerisinde zindeliğimizi hem de sağlığımızı koruyabiliriz.