Yenidoğan Bebek Bakımı

yenidogan-bebek-bakimi

Hamilelik, doğum ve doğum sonrası bakım süreçlerinin tamamı özellikle ilk kez anne baba olan kişiler için endişe verici olabilir. Haksız sayılmazsınız. Bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almış olmanın sevinci bir yana, asıl macera şimdi başlıyor! 0-6 yaş bebek ve çocuk bakımı ile ilgili aklınıza takılan soruları, https://www.cicicocuk.com adresindeki uzmanlara sorabilirsiniz.

Anne karnından henüz çıkmış yeni doğanlar pek çok bakımdan oldukça hassastır. Bebeğimi nasıl beslemeliyim, altını nasıl değiştirmeliyim, bebeğim uyumuyor ne yapmalıyım gibi soruların tüm gün aklınızı kurcaladığını biliyoruz. Gelin cilt bakımından uyku düzenine kadar yeni doğan bakımına dair tüm soruları hep beraber cevaplayalım.

Yenidoğan Gelişimi

Normal sayılan 40 haftalık gebelik sonucu dünyaya gelen bir bebek ortalama 2.5 kg ağırlığındadır. Doğduktan sonra ise bu kilonun %5 ila %8’lik bir kısmını kaybeder. Yeterli beslenme sağlandığında yenidoğanın ilk aylardan sonra ortalama 2000 gram daha alması beklenir. Bu konuda anneleri en çok endişelendiren konulardan biri anne sütünün az olması ya da bebek tarafından kabul edilmemesidir. Böyle bir problem yaşanması durumunda anne sütü arttırıcı besinlere, uyku düzenine ve psikolojik durumunuza dikkat etmeniz önerilir. Gerekli durumlarda doktorunuza başvurabilirsiniz.

Yenidoğan Emzirmede Püf Noktalar

Anne sütü bebek gelişimi için olmazsa olmaz faktörlerden biridir. Bunun dışında emzirme eylemi anne ve bebek arasında duygusal bağ kurulmasına yardımcı olur ve bebeğin güvende hissetmesini sağlar. Emzirme işlemi için bacaklarınız ve sırtınız düz bir şekilde rahat bir pozisyonda oturun. Bebeğinizi kucağınıza alın ve doğru pozisyonu bulun. Meme ucunuzu bebeğinizin burnuna doğru hizalayın. Bebeğin ağzı, meme ucunuzu ve koyu renkli bölümü örtecek kadar büyük açılmalıdır. Bebeğiniz ağzını açmıyorsa, memeyi alması için üst dudaklarına değdirin. Bebeğinizin memenizi güzelce aldığını kontrol edin. Meme ucunuz ağız içine doğru gitmelidirSolunum sıkıntısı olmaması için ara sıra kontrol edin! Bebeğin memeyi reddetmemesi, açlığını ve susuzluğunu gidermesi için bir diğer püf nokta ise istediği kadar ve sıklıkta emmesine izin vermektir. Bebeğiniz yeteri kadar süt emdiğinde göğsünüzü bırakıp belki de uykuya dalacaktır.

Yenidoğan Bebek Banyo

Yenidoğan cildinin çoğu, büyük ölçüde bir bebeğin ter bezlerinden elde edilen yağlardan oluşur. Yani verniks caseosa olarak adlandırılan yumuşak, kremsi, beyaz bir maddeyle kaplıdır. Bu madde bir bariyer görevi yaparak ve onun cildini utero’da korur. Doğum sonrasında, bu doğal madde bebeğinizin hassas cildini nemli ve sağlıklı tutacaktır. Bu sayede bakterileri de engellemeye devam edecektir. 5- 10 geçtikten sonra, verniks kendiliğinden kaybolur. Bu süre itibarıyla bebeğinize ilk banyosunu yaptırabilirsiniz. Tüm bu değişimler yaşanırken bebeğinizin cildi oldukça hassastır. Bu yüzden ebeveynlerin bebeğe giydirdiği kıyafetten kullandığı şampuana kadar her konuda dikkatli olması gerekir.

Bebeğinizin ilk günlerinde onu sadece ılık bir su ile haftada üç kez yıkayabilirsiniz. Bu süreçte gerekli durumlar dışında sabun kullanmanız tavsiye edilmez. İlk ayı atlattıktan sonra ise kokusuz ve hipoalerjenik bebek sabunları kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Yenidoğan Cilt Bakımı

Bebeğinizin mis kokan ve mükemmel yumuşaklıktaki cildinde sivilce döküntüleri gözlemleyebilirsiniz. Annenin hormonları bebeğin vücudunda dolaşımda olduğundan, sivilceleri önlemek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur ve bu döküntüler hiçbir sorun teşkil etmez.

Yenidoğan bebeklerde bazı hastalıklar ciltteki değişikliklerle beraber görülmektedir. Sarılık, döküntü, morarma vb olağan dışı belirtileri gözlemleyerek bebeğinizde bir problem olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bebeğinizin cildinde normalin dışında bir sorun görülürse mutlaka bir doktora danışmalısınız.

Yenidoğan bakımı bebek gelişimi ve sağlığı için oldukça önemlidir. Bu yüzden ailelerin bebek bakımını ciddiye almayı, bebeği yakından takip etmesi ve olası bir hastalık durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurması konularına hassasiyet göstermeleri tavsiye edilir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir