Yonca anne sütü üretimini artırmak için takviye olarak popüler hale geldi. İşe yarıyor mu? Bilim ne diyor? İşte açıklaması.
Geleneksel tıpta yonca (Medicago sativa), anne sütü üretimini artırma yeteneğine sahip olduğu anlamına gelen “doğal galaktagog” olarak sınıflandırılmıştır. Savunucularına göre bu özelliklerin arkasında bitkinin içerdiği fitoöstrojenler var. Ancak, bu hala araştırılmaktadır.
Şimdilik, bu konudaki kanıtlar sınırlı kalıyor. Aslında, bu tür takviyeleri kullanmadan önce göz önünde bulundurulması gereken bazı yan etkiler ve etkileşimler gözlemlenmiştir. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Okumaya devam edin!
Yonca nedir?
Yonca (Medicago sativa) , Fabaceae familyasına ait çok yıllık bir baklagil bitkisidir. Yağ asitleri, fitoöstrojenler, antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve proteinler dahil olmak üzere biyoaktif bileşiklerin bir kaynağı olduğu için geleneksel tıpta yıllardır kullanılmaktadır.
Özellikle yaprakları ve kökleri bitkisel takviyelerin üretiminde kullanılmaktadır. Aynı şekilde tohumları da gıda amaçlı kullanılmaktadır. Pharmaceutical Biology’de paylaşılan bir incelemede detaylandırıldığı gibi, fito-bileşenleri ona aşağıdaki özellikleri verir:
- Östrojenik
- Antioksidan
- Antiülseröz
- Antimikrobiyal
- Hipolipidemik
- Antienflamatuvar
- Nöroprotektif
- Hipokolesterolemik
Anne sütü üretimini artırma yeteneğiyle bağlantılı olan tam da bu son özelliktir. Ve bu geleneksel kullanım devam etmesine ve araştırılmış olmasına rağmen, hala şüpheler var. Konuya daha yakından bakalım.
Yoncanın neden anne sütü üretimini artırmaya yardımcı olduğu söyleniyor?
Yoncanın anne sütü uyarıcısı olarak kullanımı çok eskilere dayanmaktadır. Halk hekimliğinde, bu bitkiden elde edilen takviyeler, değişen nedenlerle artan süt üretimine ihtiyaç duyan emziren anneler arasında kullanılmıştır.
Fitoöstrojen içeriğinin galaktagog etkisinin arkasında olduğuna inanılmaktadır. Bu bitki maddeleri östrojenlere benzer ve vücuttaki reseptörlerine bağlanabilir. Buna rağmen, kanıtlar sınırlı ve sonuçsuz.
İlaçlar ve Laktasyon Veri Tabanı aracılığıyla paylaşılan bilgiler, yonca tüketiminin bir galaktagog olarak tanıtılmasına ve anne sütü üretimini artırmaya yönelik özel karışımlara dahil edilmesine rağmen, bu tür kullanımı destekleyecek bilimsel olarak geçerli klinik araştırmaların bulunmadığını belirtmektedir.
Saponinler, östrojenik izoflavonoidler, K vitamini ve L-kanavanin (bir amino asit) için önemli bir kaynak olmasına rağmen, araştırmalar emzirmeyi teşvik edebileceğini doğrulamamıştır.
Bu nedenle, aynı kaynak, bu takviyelerin anne sütü üretimini gösteren değiştirilebilir faktörlere ilişkin değerlendirme ve tavsiyelerin yerini almaması gerektiğini belirtmektedir. Bu sorun karşısında, genellikle yardımcı olan diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri önerilmektedir.
Anne sütünü artırmak için yonca tüketmek riskli midir?
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), yoncanın çoğu durumda güvenli olduğunu düşünmektedir. Ancak bu bitkide bulunan L-canavanin gibi maddelerin bağışıklık sistemini uyardığı ve sistemik lupus eritematozuslu hastalarda zararlı olma eğiliminde olduğu konusunda uyarıyor.
Tüketimi ile ilgili diğer uyarılar ise şu şekildedir:
- Yonca takviyesi anne ve bebekte ishal ataklarına neden olabilir.
- Bir galaktagog olarak potansiyeline dair kanıt olmamasına rağmen, aşırı anne sütü üretimi olan kadınlarda tüketimi önerilmez.
- K vitamini içeriği nedeniyle, antikoagülan ilaçlarla eşzamanlı alımı onaylanmamaktadır.
- Teşhis edilmiş bir otoimmün hastalık varsa, uygulanmasından kaçınılmalıdır.
- Hormonal bozukluklar varsa da alınmamalıdır. Eğer öyleyse, önce bir doktora danışılmalıdır.
- Çaylar, kapsüller ve tabletlerdeki yonca takviyeleri FDA gibi kuruluşlar tarafından düzenlenmez. Bu nedenle, kalite ve saflık onayı yoktur. Bunları güvenilir bir kaynaktan satın almak önemlidir.
Yonca sunumları ve tüketim şekli
Emzirme döneminde diyetinizin bir parçası olarak yonca denemek isterseniz, önce doktorunuza danışmanız en iyisidir. Genel olarak bitki, gıda, infüzyon ve tablet şeklinde mevcuttur. Özelliklerinden yararlanmanın en iyi yolu doğal haliyledir.
Hem filizler hem de tohumlar salatalara, çorbalara, yahnilere ve diğer müstahzarlara dahil edilebilir. E. coli kaynaklı zehirlenme risklerinden kaçınmak için pişmiş olarak kullanılması tavsiye edilir. Çay ve tabletlere gelince, önerilen dozu aşmadan üreticinin talimatlarına göre yutulmalıdır.
Anne sütü üretimini doğal olarak teşvik etmenin başka yolları var mı?
Düşük anne sütü üretimi genellikle endişe nedenidir. Sonuçta, uygun bebek gelişimi için en iyi besin olduğu kanıtlanmıştır.
Peki bu konuda ne yapmalı? Birkaç öneri var:
- Mümkün olan en kısa sürede, tercihen doğumdan bir saat sonra emzirmeye başlayın.
- Sütü sık sık verin. Göğüsler bebeğin emmesinden ne kadar çok uyarı alırsa o kadar iyidir.
- Göğüs pompası kullanın. Ayrıca kanalları uyarmaya yardımcı olur.
- Sağlıklı ve dengeli bir diyet sürdürün. Ayrıca bol su için.
- Her iki meme ile de dönüşümlü olarak besleyin.
Sonuç olarak, doktorunuz veya ebenizle emzirme danışmanlığı almanız iyi bir fikirdir. Emzirme tekniğinin uygun olup olmadığını veya süt üretimini azaltabilecek ilaç alıp almadığınızı doğrulayabilirler.
Benzer şekilde, takviyeler, diyet ve başarılı emzirmeyi etkileyen diğer faktörlerle ilgili tüm endişelerinizi çözmenize yardımcı olabilirler. This might interest you…