Yüze Lazer Epilasyon Yapılır Mı? A’dan Z’ye Epilasyonla Ilgili Her şey

yuze-lazer-epilasyon-yapilir-mi?-a’dan-z’ye-epilasyonla-ilgili-her-sey

Kadınların vaktini alan ve hatta bazen canını da yakan ağda gibi uygulamalar yerine kalıcı sonuç vadeden epilasyon için şimdi en uygun zaman. Gelin işin uzmanına kulak verin, lazer epilasyon hakkında eski bildiklerinizi tazeleyin ve şu kıl-tüy mevzusunu rafa kaldırın. Peki, lazer epilasyon yüze yapılır mı? Hamilelik döneminde lazer epilasyonun zararı var mı? Cihaz seçimi neye göre yapılmalı? Lazer epilasyon kısırlık yapar mı? Emziren kadınlar lazer epilasyon yaptırabilir mi? Merak ettiğiniz her şey bu yazıda…

Yaz gelmeden yapılması gerekenler listesinde uzun zamandır ertelediğiniz istenmeyen tüylerle vedalaşma yer alıyor olabilir. Belki daha önce deneyimlediniz, belki de ilk kez yaptıracaksınız. Lazer epilasyon hakkında doğru-yanlış tüm aklımıza gelenleri Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Köse’ye sorduk.

LAZER EPİLASYON YAPTIRMANIN HERHANGİ BİR ZARARI VAR MI?

Lazer epilasyon uygun yerlerde, doktor kontrolünde yapıldığı sürece son derece etkili bir tedavi yöntemi. Vücudumuza şu ana kadar bilimsel olarak kanıtlanmış bir zararı saptanmadı.

LAZER EPİLASYON YAPTIRMAMASI GEREKEN KİŞİLER VAR MI?

Lazer epilasyon; sedef, vitiligo ve benzeri aktif bazı deri hastalıkları ya da kıl kökü iltihabı, uçuk veya egzama gibi aktif deri infeksiyonları durumunda ve daha da önemlisi deride renk koyuluğu olduğunda uygulanmamalı.

Lazer uygulamasının öncesinde ve sonrasında nelere dikkat etmek gerekiyor?

Lazer epilasyon öncesi uygulama alanının kıllarının kısaltılması gerekiyor. Bunu işlemden iki-üç gün önce yapmak uygun oluyor. O bölge tahriş edilmemeli ve özellikle deri bronz olmamalı. Hemen sonrasında ise o bölgede kızarıklık, yanma hissi, kaşıntı ve bazen kıl kökü iltihabı olabileceği için buz uygulaması yapılması öneriliyor. ilk üç-beş gün deride tahrişi azaltıcı epitelizan kremler kullanılması faydalı oluyor.

CİHAZ SEÇİMİ NEYE GÖRE YAPILMALI?

Lazer epilasyon yapılmadan önce kıl rengi, yoğunluğu ve kılın kalınlığı seçilecek lazer cihazının türünü belirliyor. Ancak lazer seçimi hekimin karar vermesi gereken ve hasta ile konuşularak değerlendirilmesi gereken bir durum. Genellikle koyu renkli ve kalın kıllarda Alexandrite lazer, orta derecede kalın ve açık renkli kıllarda Diod lazer (buz lazer), zayıf ve çok açık renkli kıllarda (ki genellikle yüz bölgesindeki çok açık kıllar) içinse NdYag lazer öneriliyor. Bazen bu lazerler birlikte de (önce Alexandrite lazer, sonra kıllar zayıflayınca da Diod lazer olmak üzere) kullanılabiliyor.

IPL cihazı nedir? Bu cihazla da lazer epilasyon yaptırılabiliyor mu?

Intense Pulse Light (yoğun ışık atımı) olarak isimlendirilen cihazlar, lazer cihazları değildir. Epilasyon için kullanılabilirler. Ülkemizde de güzellik salonlarında Sağlık Bakanlığı tarafından epilasyon için yalnızca bu cihazın kullanımına izin verilmiştir. Lazer epilasyon için kullanılan tıbbi cihazlar (Alexandrite, Diod lazer) değişik derinliklerde atış yapan lazer cihazları iken yoğun ışık atımı yapan IPL cihazları, lazer cihazı değildir. IPL cihazlarının etkinliği, lazer cihazlarına göre zayıftır ve kılların yeniden çıkmasına neden olabiliyor.

Lazer epilasyondan daha iyi sonuç almak için hangi koşullar gerekiyor?

Lazer epilasyonda etkili sonuç için en önemli nokta tedavi seanslarının düzenli bir şekilde yapılması. Tedavi süresince cildi tahrişten kaçınmak da çok önemli.

KAÇ SEANSTA KESİN SONUCA ULAŞMASI BEKLENİYOR?

Lazer epilasyonda seans sayısı; uygulanan bölgeye, kıl kalınlığına ve kıl rengine göre değişiklik gösterebiliyor. Koltuk altı, bacak ve genital alanda ortalama 6-10 seans ile iyi sonuçlar alınsa da diğer bölgeler farklılık gösterebiliyor. Kol bölgesinde kıllar açık renkli ve zayıf olduğundan seans sayısı artabiliyor. özellikle erkeklerde sırt (deri kalınlığına bağlı olarak) ve gövdenin seans sayısı normalden (6-10 seans) fazla oluyor. Genç yaştaki erkeklerde epilasyon yapmak androjen hormon uyarısının bitmemesi nedeniyle uzun sürüyor.

YÜZE LAZER EPİLASYON YAPILIR MI? ZARARI VAR MI? *

Yüz bölgesi ince ve açık renkli kılların en yoğun olduğu bölge olup, lazer epilasyon yapılmadan önce çok iyi düşünülüp karar verilmeli. Bu bölge androjen hormon etkisine en açık alan ve çok sayıda kıl folikülü barındırıyor. Ayrıca yüz bölgesinde çok sayıda kıl (ayva tüyü biçiminde) bulunuyor. Bu nedenle; koltuk altı, bacak gibi bölgelere göre seans sayısı daha fazla oluyor. Lazer epilasyon yapılırken verilen lazer ışığı, sessiz olan ve yüzde görünmeyen kılların uyarılmasına yol açabiliyor. Bu da yeni kılların ortaya çıkmasına ve seans sayılarının artmasına neden oluyor.

Hangi tip cihazlar artık önerilmiyor?

Lazer epilasyonda uzun zamandır ve hala Alexandrite tip lazerler altın standart olarak kullanılıyor. Daha az olarak kadınlar için uygulamaları ağrısız olduğundan dolayı Diod (buz) lazerler kullanılıyor. Bu teknolojide eskiyen bir lazer türü bulunmuyor.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE LAZER EPİLASYON YAPILIR MI? *

Gebelik döneminde lazer epilasyon yapılmasını önermiyoruz. Bunun nedeni lazer ışığının bebeğe olabilecek zararlarından değil. Lazer bölgesel olarak ve deride yaklaşık 1-2 mm’lik derinlikte bir alana tedavi uygulandığı için bebek hiçbir şekilde zarar görmez. Ancak farklı nedenlerle bebekte veya annede ortaya çıkabilecek başka tıbbi sorunlar lazerle ilintilendirilebileceği için gebelik döneminde yapılmasını önermiyoruz.

Lazer süt kanallarına etki edip, tehlikeye yol açar mı?

Göğüs uç kısmındaki istenmeyen tüyler için yapılan lazer uygulamaları memelerin derin kısımlarındaki süt kanallarına etki etmez, lazer ışınları yüzeyde kalır. Bu nedenle lazer epilasyon yöntemleri süt kanallarına zarar vermez.

EMZİREN KADINLAR LAZER EPİLASYON YAPTIRABİLİR Mİ? *

Emziren kadınlarda lazer epilasyon yapılmasında bir sakınca yoktur ancak meme uç kısmında bir uygulama yapılmaması uygun olacaktır.

Hangi durumlarda lazer epilasyon sonrası tüyler yeniden çıkar?

Lazer epilasyon, dünyada son 25 yıldır yaygın şekilde kullanılıyor. Uygun dozlarda ve sürelerde uygulanan lazer epilasyon kalıcı bir sonuç veriyor ve kılların bir daha çıkmaması hedefleniyor. Lazer uygulaması genel olarak bir yıllık süre içinde, 1-1,5 aylık sıklıklarla sekiz seans yapıldığında kılların yüzde 80’inden fazlasını yok etmeye yardımcı oluyor. Hastada polikistik over sendromu (yumurtalıklarda kist oluşumu) veya androjen hormonu salgılayan tümöral oluşumlarla karşılaşılınca yeniden kıl artışı görülebilse de bu durumlara oldukça nadir rastlanıyor.

AĞRI EŞİĞİ DÜŞÜK KADINLAR HANGİ EPİLASYONU YAPTIRMALI? *

Alexandrite lazer hastalar tarafından ağrılı olarak biliniyor. Diod lazer ise daha kolay tolere ediliyor. Hastanın ağrı eşiği düşük ise seansların daha uzun sürebileceği göz önüne alınarak Diod lazerle tedavi yapılabiliyor.

Ev tipi lazer epilasyon cihazları konusunda ne düşünüyorsunuz?

Evlerde kullanılmak için üretilen cihazlar IPL (yoğun ışık kaynağı) enerjisini zayıf olarak üreten cihazlardır. Lazer epilasyon yerini tutamazlar. Bu cihazlar kılların sayı ve yoğunluğunu geçici olarak azaltan özellikte olup, ağdaya alternatif olabilirler.

Doğru bilinen yanlışlar

Lazer epilasyon konusunda inanılan yanlışlar var mı?

Günümüzde çok sık kullanılan lazer epilasyon, kadınlar için artık neredeyse vazgeçilmez bir gereksinim oldu. Ancak halen bu konuda sık duyduğumuz bilimsel temeli olmayan yanlış bilgiler var. Lazer; X ışını veya ultraviyole ışını değildir. Vücuda zarar vermiyor. Yalnızca kıllara etki ediyor. Etkisi tedavi bitince geçiyor.

LAZER EPİLASYON KISIRLIK YAPAR MI? *

Lazer epilasyon kısırlığa yol açmaz. Lazer, derideki kılları yok etmek amacıyla 0,5-1 mm’lik derinliğe uygulanan, kişiye zararlı olmayan, yalnızca kıl köküne etkili ısı enerjisi veren bir cihazdır. Genital alanlara uygulanan lazer yüzeyel bir etki ile kılları yok ettiğinden, o bölgeye çok uzak olan yumurtalıklara etki etmez ve kısırlığa yol açmaz.

Benlere lazer ışığı geldiğinde deri kanseri olur muyuz?

Lazer ışıkları benlerde kanser oluşturabilen ultraviyole ışınları değildir. Güneşten gelen ultraviyole ışınları bazı benlerde tehlikeli dönüşümlere yol açabilir. Lazer ışınları güneş ışığından farklıdır ve bene zarar verme olasılığı yoktur. Bu nedenle benlere lazer ışığı gelmiş olsa bile bu kesinlikle benlerin deri kanserine dönüşmesine yol açmaz. Yalnızca renklerinde 10 gün süreyle bir koyuluk olur ve bu renk artışı da kısa sürede geçer.

Koltuk altı lazer uygulaması lenf bezlerine etki eder mi?

Koltuk altındaki lenf bezleri ortalama olarak 2-3 cm derinlikte yer alıyor. Bu bölgelere 0,5-1 mm’lik bir derinlikte uygulanan lazer ışınlarının ulaşması olanaksızdır. Bu nedenle koltuk altı lazer tedavisinin lenf bezlerine etkisi olmaz. Hiçbir şekilde lenf bezi hastalıklarına yol açmaz.

Bacaklarda kılcal damarları arttırır mı?

Bacak bölgesine uygulanan lazer ışınları kılcal damarları arttırmaz. Bacaklarda kılcal damarlar daha çok uzun süre ayakta durmakla olur. Lazer ile verilen ışık kılcal damarlara etki etmez. Dolayısıyla da yeni kılcal damar oluşumuna neden olmaz.

Lazer tedavisi alan kişiler için daha sonra görebileceği kemoterapi tedavileri etkisiz olur mu?

Lazer tedavileri yapıldıkları anda, yalnızca 1-2 mm derinlikteki kılların ısı enerjisi ile yok edilmesine neden olur. Etkisi, kılların tedavi süresince devam eder. Vücudumuza yayılan ve devam eden bir etki söz konusu değildir. Tedavi bittikten sonra etki devam etmeyeceği için ilerde alınacak kemoterapi tedavilerine engel oluşturması söz konusu değil. Lazer epilasyon mutlaka hekim kontrolünde yapılması gereken bir uygulamadır.

Yazı: Deran Çetinsaraç

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir